Första över +500


USD/SEK snabb uppgång

Hurra, första stängda positionen med över 500 kr i vinst i valutahandeln.

Efter en tokvändning i värderingen av USD/SEK satsade jag på en uppgång och köpte på 6,3371. Jag stängde den nu på 6,7008. Jag bytte nu till en SELL position på samma valutapar så jag hoppas att denna kraftiga svängning möts av en liknande nedgång. Historiskt sett så är det så paret har betett sig sedan lägstanoteringen i i somras. Kursen är på god väg uppåt men dessa större, korta svängningarna jämnas typiskt ut ganska snabbt.

Jag satsar på att detta gäller även nu och lägger en ny position på sälj.

USD/SEK(BUY) +505,11 kr

Nu ligger valutakontot på: 3509,42 kr med en ursprunglig investering på 1000 kr.

Många bäckar små!

Aktier och valuta

Det är viktigt att våga lära, även om det kostar lite!

Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt att gå in på aktiemarknaden just nu med det stormiga läget som råder. Struligheterna i Italien och Grekland och allt som följer runt omkring visar ju inte mist på hur allvarligt det är runt om i Europa. Det enda som känns säkert just nu är att riskerna är mycket höga.

Jag hade däremot tänkt att jag ska göra som med valutahandeln och sätta in en mindre summa som är obetydlig om jag förlorar i aktier nu i rent lärandesyfte. Jag har ju tidigare konstaterat att det är så jag själv lär mig bäst. Även om det handlar om hundralappar så är det fortfarande roligare att tjäna än förlora pengar och det är drivkraft nog för mig att plugga på inför kommande investeringar.

Valutorna går som tåget och jag är precis på gång att stänga min första position med över 500kr i vinst. Jag kan inte hjälpa det men jag tycker det är barnsligt kul att se dessa småsummor lägga sig på hög :)

Jag vet att vissa bloggare kan öka sina kapital med över 100 000 kr/månad och självklart siktar även jag på att kunna göra det någon gång i framtiden. Syftet med denna blogg är däremot att kunna följa hur det går om man (som jag) börjar helt utan kunskap och med litet kapital. Då är alla små tillskott välkomna :)

Jag är med konto!

Nu har jag öppnat två nya konton. Ett sparkonto hos Volvofinans och ett för aktiehandel hos Avanza.

Jag ser verkligen fram emot att investera i lite rena aktier även om det kanske inte blir just nu på grund av den svängiga börsen. Men vem vet, det kan hända att jag börjar med en mindre summa om jag hittar några som ser ut att klara sig bra.

Det blev även ett sparkonto hos Volvofinans med en ränta på 3,15%. bättre än den dryga 1% som mitt nuvarande sparkonto ger och inga andra krångel såsom bindningstider eller höga avgifter.

Nytt sparkonto

Har jag tillbringat kvällen i jakt på ett nytt sparkonto.


Jag vill alltid ha en summa pengar tillgänglig och obunden och har därför letat efter en bank som kan erbjuda en bra sparränta (>3%) utan att behöva binda upp pengarna under en längre tid. De flesta "vanliga" banker kräver att man binder kapitalet i minst 5 år (!) för att få denna typ av ränta så jag har istället letat efter andra alternativ.

Det bästa alternativet jag hittat är Volvo Finans som erbjuder 3,15% sparränta från första kronan, utan bindningstid, med fria uttag och som innefattas av den statliga insatsgarantin.

Det tycker jag låter som ett bra alternativ!

Anledningen till att jag letar efter ett nytt konto är att de drygt 50 000 kr som jag för tillfället har på ett sparkonto hos Swedbank har en ränta som nästan är skrattretande låg. Det känns onödigt att låta dessa pengar ligga passivt utan att ge någon utdelning över huvud taget. Då är 3,15% bättre och jag kan alltid omplacera dessa när  jag får lust utan att behöva krångla med bindningstider.

Ja, så får det nog bli.

Jag ska kolla lite mer på detta och höra mig runt med folk som har konton där och se om de är nöjda och i så fall flyttar jag över den summan till ett nytt konto hos Volvo Finans vid månadsskiftet.

Om någon av er vet mer om detta eller har något annat alternativ i rockärmen så skrik till!

Många bäckar små :)

UppföljningSatte ihop den här mallen för uppföljning i morses. Jag tänkte att det kan vara kul att se hur det utvecklar sig framöver. Jag har precis öppnat ett konto på Avanza och ska börja leka lite med aktier därifrån tänkte jag. Jag ska även se över mina möjligheter att öka räntan på sparkontot genom att kolla på flera alternativa banker. Jag vill gärna hitta en kontorsfri bank med ca 3-4% sparränta.

Vissa tycker att det är slöseri med kapital att ha detta i sparkonton då avkastningen är så låg men jag vill hålla mig på en låg risknivå nu till en början då jag inte känner att läget på börsen just nu är något jag vill kasta mig in i med huvudet före!

Valutahandeln har gått fint och ligger nu över 3000 kr. Inga stora pengar men en stor procentuell ökning från de 1000 kronorna jag började med för några månader sedan.


Jag känner i alla fall att det är riktigt kul att vara igång ordentligt:)

Räknestuga


Det är lätt att man blir yr av alla procenttecken som snurrar runt i huvudet.
Kolla länkarna nedan för lite räknehjälp som passar bra för oss:

>Beräkna när du blir ekonomiskt oberoende<
>Avkastning på fonder och aktier<
>Ränta på ränta<
>Lön efter skatt<
>Avbetalning på lån<

Dags att organisera


För att nå mina mål behöver jag städa lite i hjärnkontoret.
Det första året har gått bra men det finns någonting som underlättat det hela. Jag har helt enkelt haft så mycket att göra med skola och jobb att jag knappt haft tid att spendera några av de pengar jag tjänat. Bra ur ett ekonomiskt perspektiv men inte så kul i övrigt. Men så är det ibland.
Nu ser det däremot ut att lugna sig lite och jag tänkte punkta upp några saker som jag ska göra för att hålla bra koll på min ekonomi även framöver.

Att göra listan:
1) Gör en tidplan
2) Sätt upp en komplett budget
3) Starta ett rese/upplevelsekonto med månadsspar
4) Sätta upp fler delmål

Det är alltid bra att skriva ner vad man bestämmer sig för. Det är lite för enkelt att redigera saker som stannar kvar i huvudet.

De hållpunkter jag redan har är:
Juni 2014 : 265 000 kr
Oktober 2018 : 1 Mkr
Oktober 2028 : 10 Mkr

Här är jag nu:
November 2011 : 110 960,35

Jag återkommer med ett första utkast av Att göra listan inom kort.

Spara / Snåla / TjänaDet känns viktigt för mig att lägga fram en sak. Mitt mål är inte att testa min kropp och mitt psyke genom att leva på smulor och regnvatten tills jag är 30. Så, då var det sagt.

Jag vill istället se hur långt jag kan komma med livsnjutningen i behåll. Det handlar för mig om att leva smart, inte snålt. Genom att lägga undan en rimlig summa varje månad samt med genomtänkta placeringar siktar jag på att klara av detta utan att tumma på livskvalitén.

Jag har tidigare läst bloggar som har liknande tema som denna och allt som oftast slutar dem med att personen som skriver gör sitt sista inlägg med temat "Man kan vara rik på olika sätt" , och syftar till att det inte bara är pengar som spelar roll här i livet. Att man kan vara rik på kärlek, glädje osv.

Visst, det stämmer. Men i ärlighetens namn, var inte det självklart redan från början?

Jag har faktiskt bara sett en blogg där någon har lyckats uppfylla sitt mål på utsatt tid och då handlade det rakt av om att leva på existensminimum i 5 år. Också ointressant för mig.

Detta är helt klart en del av min motivation. Jag vill visa att det faktiskt går att kombinera de två och fortfarande nå sitt mål.

Om det är någon som har tips på en bra blogg inom samma tema får ni gärna tipsa i en kommentar!

Valutahandel, mycket roligare än aktiehandel
Valutahandel, eller "forex trading" som man säger på engelska, är ett intressant alternativ till att handla med aktier och fonder.

För ungefär ett år sedan började jag intressera mig för valutahandel. För mig har det visat sig vara ett perfekt sätt att hålla koll på omvärlden. Vad som sker på världsmarknaden avspeglar sig snabbt på de olika valutaparen.
Fram tills för några år sedan så var det bara de riktigt stora aktörerna som hade tillgång till valutamarknaden men idag kan man börja handla valuta online med mycket små startbelopp. Detta kan vara ett bra alternativ, inte minst i perioder som nu när börsen knakar i fogarna.

 

Valutahandeln är oftast öppen 24 timmar om dygnet från måndag till fredag och många program har anpassats för att passa till iPhone och andra smartphones så det är mycket lätt att överblicka sina placeringar.

 

Efter att ha läst på mycket om olika program valde jag att själv använda AvaFX Trader för min valutahandel. Jag trivs kanonbra i deras programstruktur och något som är väldigt fördelaktigt är att man kan öppna ett gratiskonto och få en summa låtsaspengar att öva med innan man sätter igång. Detta tycker jag att ni alla ska testa, det är riktigt roligt att sitta och spekulera och veta att man hur som hellst inte kan förlora något!

 

När man har övat ett tag kan man enkelt övergå till ett riktigt konto och sätta in pengar att börja handla med. Det kräver lite dokumentation och bilder på pass och så vidare men det känns skönt att veta att det är hög säkerhet på den sida man sätter in sina pengar på.

 

Jämfört med aktiehandel så händer det mycket mer på valutamarknaden. Rörelserna är snabbare men man lär sig snabbt vad man ska titta efter. Ett bra tips är att hålla sig till de valutor som man har någon form av känsla för. I mitt fall har jag valt att studera USD/SEK/NOK/EUR/CAD/GBP. Håll sedan koll på vad som händer på de olika marknaderna och placera därefter. Jag har sett till att följa "Aktiestinsens" råd och aldrig sälja på minus. Med den inställningen har jag bara placerat där jag känt mig mycket säker och ännu inte gjort några stora risktaganden men inte heller några förluster.
På tal om Aktiestinsen så är det en person som är väl värd ett inlägg senare, jag ser till att det kommer upp ett sådant inom kort:)

 

Jag tänkte att jag ska uppdatera balansen på mitt Tradingkonto här på bloggen så ni kan se hur det går.


Så här ser det ut just nu

Startkapital: 1000 kr

Nuvarande kontobalans: 2833 kr

Öppna positioner: USD/SEK (BUY)

 

Håll tummarna för mig, jag skall börja lägga lite mer tid på valutahandeln nu så vi hoppas att det går bra. Annars får ni väl skratta rått åt mig nu när jag lovat att visa utvecklingen på bloggen!


Visa ordStatusuppdatering


Det är dags att summera hur det har gått hittills. Det är fortfarande långt kvar men det är roligt att se resultat!

Vi kan börja med att titta på vad som gett inkomster under det gångna året:

1) Sommarjobb: 62 800
2) CSN - Studiebidrag: 21 160
3) Valutahandel: 1 833
4) Fondplaceringar: -1 216
5) Extrajobb: 5 608

Totalt har jag nu 108 127,35 kr på banken och 2 833 kr på mitt AvaFX Valutakonto. Detta innebär att jag har klarat mig på det CSN-lån jag får varje månad och största delen av det jag tjänat under året har gått till olika sparformer vilket är precis vad jag hade planerat.

Mitt första delmål är att ha 265 000 kr i placeringar som ger en årlig avkastning på minst 1,2 % då jag går ut skolan. Om jag kan nå detta mål innebär det att de lån jag tar hos CSN under studietiden kan betalas av på lång tid och fortfarande resultera i positiv avkastning.
Detta baserar jag på precis samma princip som Charlie Söderberg föreslog i förra inlägget. "Låna dig rik" baseras på att lånade pengar investeras i en placering med högre avkastning än den negativa räntan på lånet.

I mitt fall kan jag låna 265 000 under de 5 år jag studerar utan att under studietiden betala någon ränta. När jag har tagit min examen börjar jag betala ränta på drygt en procent på mina studielån. Om jag samtidigt kan ha en lika stor summa placerad i ett framtidskonto med ca 2,5 procent sparränta ger de lånade pengarna som önskat ett positivt tillskott i plånboken.

Jag har under året även fastnat för valutahandeln som jag tycker är mycket intressant. Inom detta område kommer jag jobba hårdare framöver för att få in lite extra pengar varje månad. Syftet med detta konto är inte att tjäna några enorma summor utan snarare att tvinga mig själv till att hålla koll på omvärlden. Jag kommer gå in mer på detta senare.

Totalt intjänat: 110 960,35 kr

Jag är nöjd med år 1!

7 tips för ökad inkomstI min jakt på inspiration hittade jag denna intervju med Charlie Söderberg som jobbar som privatekonom och som även medverkade som expert i TV-programmet Lyxfällan.

Här delar han med sig av 7 tips för att lyckas med sin ekonomi.


• Hyr ut boende
Den enklaste formen av boendefinansiering är att hyra ut ett rum eller en del av sitt hem. En annan möjlighet är att flytta till en villa som kan byggas om till ett flerfamiljshus. Du bor i en av lägenheterna och hyr ut de andra.

• Skapa en ny produkt
Granska vilka behov du själv och dina närstående har. Kontrollera om det inte finns en rad andra människor som har samma behov. Leta upp en enkel lösning på problemet och ta reda på hur du kan tjäna pengar på den.

• Köp billigt – sälj dyrt
Här gäller det att använda fantasin; från att köpa läsk på Ica som du sedan säljer dyrt på stranden till att köpa lägenheter i dåligt skick för att rusta upp dem och sälja dyrt. Tillgång och efterfrågan är nyckelorden.

• Starta en uthyrning
Att köpa in något för att sedan hyra ut det är ett smart sätt att skaffa sig passiva inkomster. Det kan vara allt från cyklar, släpvagnar, maskeradkostymer till golvslipar och mässmöbler. Eller någonting helt annat.

• Handla med aktier
Den som har brist på kunskap inom området kan gå med i en investerarklubb. Ta reda på vad du får när du blir medlem och om det är värt pengarna. Att handla med aktier är alltid en risk, men kan på längre sikt ge passiva inkomster.

• Låna dig rik
Självklart ska man vara försiktig med att låna pengar. Men säg ändå att du har ett obelånat hus. Om du då får ett lån med låg ränta kan det vara möjligt att finna en investering som ger en högre avkastning än räntan.

• Slå mynt av ditt nätverk
Mot provision tar du på dig rollen som sälj- och marknadsavdelning av ett företags produkter och tjänster. Du säljer framför allt inom ditt eget kontaktnät. När dina kontakter blir återförsäljare får du provision på deras arbete.


Jaha, och nu då?
Okej, kanske inte så mycket nytt under solen men alltid bra att punkta upp vilka alternativ som finns.
Ett bra tips kan vara att göra sin egen lista över möjliga sätt att tjäna extra pengar. Det finns oändligt många vägar att ta för att nå sitt mål och jag tror att det är just detta som gör det så svårt.
Om det fanns en korrekt väg för alla att ta så skulle betydligt fler ha nått sina mål än vad vi ser idag. Problemet är (egen teori) att med så många möjliga vägar att välja på så blir det otroligt svårt att välja vart man ska börja. Ett vanligt fel som många gör är att försöka med lite av ALLT. Problemet ligger då i att med den hårda konkurrens som finns på marknaden idag krävs det i så fall att man även är bäst på ALLT. Fokusera istället på ett enskilt område där du tror att dina chanser är störst och håll kvar fokus på det!

Summa summarum.
Gå igenom vilka föutsättningar just Du har till extra inkomster. Punkta upp alla du kan komma på och lämna inte ute några till att börja med. Gå sedan igenom listan och granska varje punkt med ditt kritiska öga. Leta efter ett område där du kan ha nytta av dina egna intressen och din expertis. Detta är mycket viktigt för att klara av att hålla fokus i det långa loppet. Välj ett område och börja göra din läxa, det kommer behövas!


Det blev ett långt inlägg men jag hoppas att ni kan ha nytta av tipsen och tankarna jag kastar omkring mig.
Lämna gärna en kommentar med ytterligare tankar så ser jag till att dessa tas upp i senare inlägg.Pep Talk - 3Jag har ju lovat att saker som dagens outfit kommer vara bannlysta från denna blogg och att jag istället skall syssla med något som jag kallar för "Dagens Pep Talk". Jag kommer att lägga upp klipp som jag tycker på olika sätt är motiverande i min vardag.

Den här gången har det inte någon direkt koppling till ekonomi och entreprenörskap men jag kan ändå inte hålla mig ifrån att förundras och bindas av den här mannens energi.

Enjoy

En man att minnasTycka vad man vill om datorer prydda med en lysande äppelskrutt men mannen bakom märket är tveklöst en legend för alla med ett intresse för ekonomi och entreprenörskap. 

Det är nu ungefär en månad sedan Steve jobs gick bort och själv kan jag erkänna att han var en av mina absoluta idoler. Eftersom jag som sagt har varit "en aning" inaktiv på bloggen det senaste så kommer detta lite sent men jag tycker ändå att denna man skall hyllas på alla sätt som är möjliga.

Under den månad som har gått har jag hamnat i många diskussioner om hurvida Steve Jobs verkligen var en så otrolig människa som media gett sken av såhär efter hans död. Ett ständigt återkommande argument är att han enligt många var en riktig mardröm att ha som chef och kollega. Anledningen skall ha varit att han var så otroligt noggrann och petig att allt fick göras om och om och om igen, tills resutater blev vad Jobs ansåg som rätt.
Han skall ha varit mycket hård mot de han inte tyckte var tillräckligt dedikerade i sitt arbete. Vilket troligtvis innebar att lägga ner större delen av sitt liv samt kunna uppvisa ett pantkvitto på sin själ utfärdat av djävulen själv. (obs, egen spekulation)

MEN (!) han drev trots allt världens mest framgångsrika företag och hade skapat det starkaste varumärket som världen någonsin hade skådat. I dagens konkurrenssamhälle tror jag att Jobs hade hittat den enda rätta vägen för att klara av detta. Det är detta jag är så otroligt imponerad av. Jobs hade en förmåga att förstå vad människor ville ha och hur människa och maskin skulle interagera för att skapa en helhetsupplevelse för användaren. För att nå fram med sin vission var han redo att dedikera sitt liv till företagen han jobbade med.

Den känslan och målmedvetenheten är få förunnade och i alla lägen värd att beundra.

Därför kommer alltid Steve Jobs vara en av mina absolut största idoler.

Återuppståndelsen. Sommarjobb, Forex och Fukushima
Okej. Det var nu närmare ett år sedan jag lämnade bloggen att förtvina i ett dammigt hörn i min lilla etta men nu försöker vi igen.

Vi börjar med en uppdatering i korta drag.

Under det gångna året har jag:

-Jobbat

-Varit på banken för att få rekomendationer om fondplaceringar. Kvinnan på banken föreslår att jag skall placera en betydande del i Japanska fonder. Jag känner mig inte helt tillfreds med detta då jag tyckt att Yenen hade varit felvärderad en längre tid. Jag hoppar över kvinnans förslag. En tsunami och ett exploderat kärnkraftverk senare kände jag mig förhållandevis nöjd med mitt val.

-Satt mig in i valutahandeln och börjat med Forex trading på mycket småskalig nivå. (startkapital 1000:-)

-Månadssparat. Min tanke var att lägga undan 4000kr/månad men detta visade sig vara för mycket för att samtidigt hålla vardagslivet på en dräglig nivå så denna summa har sjunkit till 3000kr/månad.

-Pluggat

-Pluggat

-Pluggat


Tyvärr jag har inte hunnit ta mig så långt ännu men mitt mål är långsiktigt så jag misströstar inte.


RSS 2.0